Singhet Vro

Desselgems Zangkoor

Eerste piano

We schrijven 1967.

Bij de familie Coorevits Deboiserie, bij Nelly en Michel op den balling in Desselgem wordt sterk overwogen om een piano in huis te halen. De oudste kinderen Piet (1957) en Hilde (1958) volgen notenleer aan de plaatselijke muziekschool bij Yvan Lère. Nummer drie in de rij Lut (1960), toen nog Lutgart, staat te trappelen om ook de nodige muzikale bagage te mogen opdoen maar moet wachten tot ze in het 2de leerjaar zit.

Naast het leren van de noten wordt vanuit de muziekschool gevraagd om ook een instrument te kiezen. Nelly en Michel zijn gewonnen voor piano en ook bij de kinderen valt dit instrument wel in de smaak. In afwachting van een eigen piano thuis wordt er wekelijks geoefend op de piano van koster Maene in de Ooigemstraat in Desselgem. Maar ergens in de lente van 1967 is het zover. Een tweedehands piano wordt aangekocht bij pianobouwer Maene, familie van, uit Ruiselede. Nummer 4 in de rij, Steef of Stefaan voor de vrienden (1961), weet niet wat hem overkomt. Terwijl grote broer en ‘de meisjes’ vlijtig hun lessen leren op het nieuwe instrument zoekt hij tussendoor hoe je Broeder Jacob of Kortjakje uit die witte en zwarte toetsen kan laten klinken.

Piano familie Coorevits 1969

Het is deze piano die Thérèse Himpe jaren zal bespelen tijdens de wekelijkse repetities van het koor in de woonkamer van de familie Coorevits Deboiserie.

Meer dan 50 jaar later kan je dit uniek instrument terugvinden in de Leiestraat in Desselgem, namelijk bij Joost en Greet Coorevits Meersman. Hun jongste telg Siebe heeft de piano in 2017 onderworpen aan een algemene revisie zodat zijn twee broers, Janus en Lennert (Compact Disk Dummies) hem kunnen gebruiken tijdens hun vele experimentele uitspattingen.

Tussen 1967 en 2019 heeft de piano heel wat moeten of mogen doorstaan. Een korte bloemlezing uit het rijke verleden: begeleidingsinstrument tijdens nagespeelde misvieringen door de kinderen; inspiratiebron tijdens het componeren van het chiro- jaarthemalied ‘Vivikune’; oefeninstrument voor de pianolessen van de acht kinderen; ondersteuner tijdens de jaarlijkse kerstfeestjes, familiefeesten, verjaardagsfeesten, steun en toeverlaat voor Hilde die de studies aan het Lemmensinstituut aanvat, enz… De piano mocht af en toe het ouderlijk huis verlaten om mee te trekken op tournee met onder andere The Fluwelen Kwelling (1986- 1990)